DROP DOWN MENU

Tuesday, July 29, 2014

KERALA PSC EXCISE GUARD 2004 QUESTIONS & ANSWERS

 KERALA PSC EXCISE GUARD 2004 QUESTIONS & ANSWERS







 KERALA PSC EXCISE GUARD 2004

1 The next world cup football tournament will be held in :
(A)2005  (B)2006 (C)2008 (D)2010

Answer:(D)

2 The Rajya Sabha has to return Money Bills passed by the Lok Sabha within 14 days. If does not do so,the bill is :

(A) Deemed to have been passed by both the houses (B) To be introduced in the Lok Sabha again
(C) To be referred to the Supreme Court (D) To be introduced in a joint sitting of both the houses

Answer:(A)

3.The first Indian navy ship that returned home recently after voyage around the globe is :

(A) INS Kunjali (B) INS Sanjeevani (C) INS Prabal (D) INS Tharangini

Answer:(D)


4.The number of nominated members of Rajya Sabha is :

(A) 12 (B) 20 (C) 15 (D) 10

Answer:(A)


5.The Chief Election commissioner is appointed by :

(A) The chief Justice of India (B) The Parliament
(C) The President (D) The Prime Minister

Answer:(C)

6.The exclusive monopoly right granted by the government for a new invention to an inventor is known as :

(A) Trade Mark (B) Copy right
(C) Design right (D) Patent

Answer:(D)

7.Our constituent Assembly was chaired by :

(A) Dr.B.R.Ambedkar (B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Shyamaprasad Mukherji (D) Vallabhai Patel

Answer:(B)

8. Chipko movement is associated with :

(A) Protection of environment (B) Protection of human rights
(C) Protection of street boys (D) protection of leprosy patients

Answer:(A)

9.Stock Exchanges in India are regulated by :

(A) R.B.I (B) NABARD (C) SEBI (D) Exim Bank

Answer:(C)

10.Who is the author of "India in the New Millinneum" ?

(A) Dr.P.C.Alexander (B) Dr.A.P.J.Abdul Kalam (C) Kuldip Nayyar (D) Vikram Seth

Answer:(A)

11.The highest observatory in the world is situated in :

(A) Franc (B) Japan (C) Bangladesh (D) India

Answer:(B)

12.In our state sandal wood is cultivated at :

(A) Nelliyampathy (B) Ponmudi (C) Attappadi (D) Marayoor

Answer:(D)

13.All nations have been observing ... every year as No Tobacco Day .

(A) 9th January (B) 31st May (C) 8th October (D) 3rd September

Answer:(B)

14.Name of latest U.S. robot that landed in Mars is :

(A) Rosetta (B) Beagle (C) Opportunity (D) None of these

Answer:(C)

15.The newly appointed Chairman of the National Commission on Farmers is :

(A) Varghese Kurian (B) Dr.G.Narayanan (C) V.K.Malhotra (D) M.S.Swaminathan

Answer:(D)

16." Merdeka Cup " is associated with :

(A) Football (B) Hockey (C) Shooting (D) Water polo

Answer:(A)

17. India is planning to send a spacecraft to Moon. The code name given to this project is :

(A) Operation Black Sea (B) Milan - 2003
(C) Mission Somayana (D) Operation Chandramukhi

Answer:(C)

18.Name the Speaker of the 13th Lok Sabha :

(A) Murali Manohar Joshi (B) Manohar Joshi
(C) Somnath Chatterjee (D) Yeran Naidu

Answer:(C)

19.Indira Gandhi Peace Prize for 2003 was given to

(A) Kofi Annan (B) Yasar Arafat
(C) Vladimir Putin (D) Ahmed Karzai

Answer:(A)

20.The number of languages officially recognized by our Constitution is :

(A) 18 (B) 22 (C) 15 (D) 20

Answer:(B)

21.Who gave the title of 'Father of the Nation ' to Gandhiji ?

(A) Rabindranath Tagore (B) Subhash Chandra Bose
(C) K.D Malarya (D) Clement Atlee

Answer:(B)

22.Bengal was partitioned in :

(A) 1905 (B) 1906 (C) 1886 (D) 1936

Answer:(A)

23.Who was the Governor General of India on 16th August 1947 ?

(A) Lord Mountbatten (B) Lord Canning
(C) C. Rajagopalachari (D) Anandashayanam Ayyenkar

Answer:(A)

24.The real name of Vikramaditya was :

(A) Krishna I (B) Chandragupta II (C) Amoghavarsha IV (D) Kanishka

Answer:(B)

25."Vana mahotsav" was the brain -child of :

(A) K.M Munshi (B) Vinoba Bhave
(C) Sundarlal Bahuguna (D) Nandlal Bose

Answer:(A)

26.-------- taught us the brotherhood of Hindus and Muslims :

(A) Vasumitra (B) Kautilya (C) Ram Mohan Roy (D) Kabir Das

Answer:(D)


27."Silver Revolution " relates to :

(A) Milk production (B) Egg production (C) Wheat production (D) Water preservation

Answer:(B)

28."Therukkooth" is the popular dance form of :

(A) Andhra Pradesh (B) Mysore (C) Tamil Nadu (D) Lakshadweep

Answer:(C)

29.The Committee that studied the feasibility of funding of elections by state was :

(A) Nariman Committee (B) Indrajit Gupta Committee (C) Raja chellayya Committee (D) Narasimhan Committee

Answer:(B)

30.Who is known as the father of local self governments ?

(A) Lord Macaulay (B) Lord Lytton (C) Lord Canning (D) Lord Rippon

Answer:(D)

31.The global plan to save the earth from devastation is known as :

(A) Catch - 22 (B) Agenda - 21 (C) Vision 2004 (D) Probman - 150

Answer:(B)

32.The dowry system emerged during the :

(A) Maurya period (B) Vedic period (C) Mughal period (D) Gupta period

Answer:(D)

33.The language that developed in our country as a result of Hindu-Muslim unity is :

(A) Marathi (B) Dogri (C) Barushaki (D) Urdu

Answer:(D)

34.In which battle Prithviraj Chauhan defeated Mohammad Ghori

(A) Second battle of Panipat (B) Second battle of Tarain
(C) First battle of Panipat (D) First battle of Tarain

Answer:(D)

35.Who was the publisher of the daily "Swadeshabhimani" edited by Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai ?

(A) K .Ayyappan (B) Kesari Balakrishna Pillai
(C) Vakkom Abdul Khader Maulavi (D) Vengayil Kunjiraman Nayanar

Answer:(C)

36.The link between the President of india and the Union Cabinet is the

(A) Prime Minister (B) Cabinet Secretary (C) Minister for Parliament Affairs (D) Attorney General

Answer:(A)

37.The Indian social worker best known for his work among leprosy patients :

(A) Baba Amte (B) Akilan (C) F.Andrews (D) Medha Patkar

Answer:(A)

38.Who is known as the "Saint of the Gutters" ?

(A) Florence Nightingale (B) Mother Teresa (C) Joan of Arc (D) St.Alphonsa

Answer:(B)

39.India adopted a parliamentary form of government based on :

(A) American model (B) Russian model (C) British model (D) French model

Answer:(C)

40.Our tenth Five Year Plan was started in the year :

(A) 2000 (B) 2002 (C) 2001 (D) 2003

Answer:(B)

41.3/4th of 1/3rd of 4/5th of a number is 90. Then the number is :

(A) 400 (B) 450 (C) 200 (D) 360

Answer:(B)

42.The ages of a father and son are 41 and 16 years respectively. In how many years will the father be twice as old as his son ?

(A) 10 years (B) 8 years (C) 9 years (D) 12 years

Answer:(C)

43.A candidate who gets 30% of the total marks in a test fails by 50 marks. Another candidate who gets 320 marks fails by 50 marks . Another candidate who gets 320 marks fails by 30 marks . What are the total marks?

(A) 900 (B) 1200 (C) 1100 (D) 1000

Answer:(D)

44.By selling 200 mangoes a man gains the selling price of 40 mangoes. His profit margin on cost is :

(A) 20% (B) 25% (C) 33.33% (D) 40%

Answer:(B)

45.The average of 11 numbers is 50. The average of the first six numbers is 49 and that of the last six is 52. If so, the

sixth number is :

(A) 50 (B) 58 (C) 56 (D) 55

Answer:(C)

46.How much time does a train , 280m long,running at a speed of 72km/hr,take to cross a bridge of 220m long ?

(A) 25 seconds (B) 30 seconds (C) 35 seconds (D) 60 seconds

Answer:(A)

47.75% of the students in a school are boys . If the number of girls students is 420,the number of boys is :

(A) 1200 (B) 1240 (C) 1250 (D) 1260

Answer:(D)

48.0.1 x 0.1 x 0.1

(A) 0.1 (B) 0.01 (C) 0.001 (D) 0.3

Answer:(C)

49.A and B can complete a piece of work in 10 and 15 days respectively . In how many day they can complete the same work if they do it together ?

(A) 10 days (B) 6 days (C) 7 1/2 days (D) 8 days

Answer:(B)

50.The simple interest on a certain sum deposited at 8% interest per,annum for three years is Rs.576.The sum deposited is :

(A) 2400(B) 2800(C) 3200(D) 3600

Answer:(A)

51.Judge : court ::Doctor : ?

(A) Patient (B) Medicine (C) Surgery (D) Hospital

Answer:(D)

52.Cow:Calf :: Horse:?

(A) Cub (B) Kid (C) Foal (D) Pub

Answer:(C)

53.Sheep: Fleet :: Whales: ?

(A) Bunch (B) Swarm (C) Clump (D) Pod

Answer:(D)

54.Virtue:Vice::Voluntary: ?

(A) Vanity (B) Valour (C) Compulsory(D) Flexible

Answer:(C)

55.Dogs: Bark::Ducks: ?

(A) Quack (B) Swim (C) Herd (D) Water

Answer:(A)

56.Chocolate: Confectionery ::Wine: ?

(A) Distillery (B) Brewery (C) Mint (D) Bakery

Answer:(B)

57. Bed: Cot::Chair :?

(A) Wood (B) Paint (C) Cushion (D) Sitting

Answer:(C)

58. Cardiologist : Heart ::Dermatologist : ?

(A) Gum (B) Skin (C) Blood (D) Stomach

Answer:(B)

59.Author: Novel::Newspaper :?

(A) Editor (B) Publisher (C) Printer (D) News Agency

Answer:(A)

60.Bird : Nest::Lion: ?

(A) Burrow (B) Trench (C) Den (D) Pit

Answer:(C)

61.Kerala occupies ........... percent of the total land area of the country

(A) 1.18 (B) 3.6 (C) 2.48 (D) 2.7

Answer:(A)

62.The total number of block Panchayats in Kerala is :

(A) 152 (B) 165 (C) 145 (D) 185

Answer:(A)

63.The award instituted by the government of Kerala for the best agriculturist is known as

(A) Karshaka Sree (B) Karshaka Kesari (C) Karshakothama (D) Karshakacharya

Answer:(C)

64."Malayali Memorial"that sought better representation for travancoreans in the state civil service was presented to :

(A) Sree Moolam Thirunal (B) Swathi Thirunal (C) Chithira Thirunal (D) Vishakom Thirunal

Answer:(A)

65.The dance form developed on the line of Kathakali is known as :

(A) Mohiniyattam(B) Padayani (C) Kerala Natanam (D) Kummi

Answer:(A)


66.The state bird of Kerala is :

(A) Peacock (B) Dove (C) Hornbill (D) Parrot

Answer:(C)

67.A person from among the ---------- residing in Kerala is nominated to the Kerala Legislature Assembly .

(A) Latin Catholic (B) Dheevaras (C) Anglo Indians (D) Jews

Answer:(C)

68.Travancore and Cochin States were integrated is :

(A) 1949 (B) 1948 (C) 1950 (D) 1944

Answer:(A)

69.The first Speaker in the Kerala Legislative Assembly was :

(A) K.C.George (B) R.Sankara Narayanan Thampi
(C) K.A. Damodara Menon (D) D.Damodaran Potti

Answer:(B)

70.The first book printed in Malayalam "Samkshepa Vedartha" was printed at

(A) Germany (B) Rome (C) Portugal (D) Holland

Answer:(B)

71.Who is known as the "Jhansi Rani of Travancore"?

(A) Lekshmi N Menon (B) Anne Mascreen (C) Kuttimalu Amma (D) Ackamma Cherian

Answer:(D)

72.The tidal power plant in our state is situated at :

(A) Malappuram (B) Thiruvanathapuram (C) Kannur (D) Eranakulam

Answer:(B)

73.The committee that studied the matters relating to decentralisation of powers to local bodies in our states wsa the

(A) Dr.Gopalan Committee (B) Dr.Ananthamoorthi Committee
(C) Sen Committee (D) None of these

Answer:(C)

74.The district in Kerala that shares border with Karnataka and Tamilnadu is:

(A) Kasargode(B) Idukki (C) Palakkad (D) Wayanad

Answer:(D)

75.The first biological park in India is situated at :

(A) Nilgiri (B) Parambikulam (C) Thenmala (D) Agasthyarkootam

Answer:(D)

76.The Cochin port was designed by :

(A) Wellington (B) Robert Bristo (C) John Simon (D) John Hunter

Answer:(B)

77.The ruler of Travancore who defeated the Dutch in the battle of Kulachal was

(A) Marthanda Varma (B) Ayilyam Thirunal
(C) Sree Moolam Thirunal (D) Vishakom Thirunal

Answer:(A)

78.Who initiated a scheme for the development of Vizhinjam port ?

(A) C.P Ramaswami Iyer (B) Ummini Thampi Dalawa
(C) Raja Kesava Das (D) Veluthampi Dalawa

Answer:(B)

79.Parambikulam Wildlife sanctuary is in --------- district.

(A) Thrissur (B) Idukki (C) Wayanad (D) Palakkad

Answer:(D)

80.During the reign of ........ primary education was made compulsory in Travancore

(A) Umayamma Rani (B) Swathi Thirunal (C) Rani Lekshmi Bai (D) Rani Gowri Bai

Answer:(B)

81.It is believed that the musical instrument Sitar' was designed and developed by :

(A) Amjad Ali Khan (B) Amir Khusru (C) Vilayat Khan (D) Akbar

Answer:(B)

82.The languages recognized by the Constitution of India are listed in its ------------ schedule.

(A) 8th (B) 11th (C) 6th (D) 9th

Answer:(A)

83.The Speaker of Lok Sabha submits his resignation to the :

(A) The Prime Minister (B) Minister of Parliamentary Affairs
(C) Deputy Speaker (D) President

Answer:(C)

84.The fuel used in the Thernal Power station at Kayamkulam is ;

(A) Coal (B) Natural Gas (C) Naptha (D) Diesel

Answer:(C)

85.Of the following which state has two capitals ?

(A) Himachal Pradesh (B) Nagaland (C) Punjab (D) Madhya Pradesh

Answer:(A)

86.Name the first Indian Astronaut

(A) Kalpana Chawla (B) Chokila Iyer (C) Rakesh Sharma (D) Bula Chaudhari

Answer:(C)

87.What is the playing time of the full version of our National Anthem ?

(A) 48 Seconds (B) 62 Seconds (C) 60 Seconds (D) 52 Seconds

Answer:(D)

88.The first woman who had been conferred with Bharata Ratna was :

(A) Mother Teresa (B) Ashapurna Devi (C) Devika Rani (D) Indira Gandhi

Answer:(D)

89.The line that separates India and Pakistan is the :

(A) Radcliffe line (B) Durand Line (C) Mc Mahon line (D) None of these

Answer:(A)

90.In India census is taken in every :

(A) 15 years (B) 20 years (C) 10 years (D) 12 years

Answer:(C)

91.Carrots are rich in :

(A) Vitamin - A (B) Vitamin - K (C) Vitamin - D (D) Starch

Answer:(A)

92.In Human body, saliva helps to :

(A) Swallow Food (B) Chew food (C) Digest food (D) All of these

Answer:(C)

93.Basically , the horn of Rhino is :

(A) Hair (B) Bone (C) Flesh (D) Skin

Answer:(A)

94.The diagnostic test to detect AIDS is :

(A) Rubin test (B) Western blot test (C) Patch test (D) Wassermann test

Answer:(B)

95.The epidemic SARS affects the :

(A) Nervous system (B) Urinary system (C) Digestive system (D) Respiratory system

Answer:(D)

96.The purest form of carbon is :

(A) Charcoal (B) Diamond (C) Graphite (D) Coal

Answer:(C)

97.The gland that secrets tears is :

(A) Pituitary gland (B) Adrenal gland (C) Liver (D) Lachrymal gland

Answer:(D)

98.The layer of atmosphere that the life activities of all living things is :

(A) Ionosphere (B) Mesosphere (C) Stratosphere (D) Troposphere

Answer:(D)

99.The invisible water vapour in the atmosphere is termed as :

(A) Smog (B) Dewpoint (C) Humidity (D) Hoar frost

Answer:(C)

100.The deficiency of ....... causes Goitre :

(A) Potassium (B) Vitamin - K (C) Iodine (D) Vitamin - D

Answer:(C)





Important links

ONE TIME CERTIFICATE VERIFICATION GUIDE LINES TO CANDIDATES 


L D C VARIOUS-OTR VERIFICATION-INSTRUCTIONS TO CANDIDATES



RELATED POST

                                                                                                                                   
                                                                                                                                  



MORE PREVIOUS SOLVED QUESTION PAPERS CLICK HERE








No comments:

Post a Comment